Trapleuning

Show Filters

Trapleuning kopen?

Een trapleuning is een product dat langs een trap wordt geplaatst. Dit helpt mensen bij het op- en aflopen van de trap. Het biedt steun en stabiliteit wat belangrijk is voor de veiligheid. Leuningen zijn vaak bevestigd aan de muur, balustrade of aan de spijlen van de trap. Ze worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, metaal of kunststof. In sommige gevallen zijn ze ook van glas gemaakt. Bovendien zijn ze in verschillende stijlen en afwerkingen verkrijgbaar. Zodat dit altijd past bij het interieur van de ruimte.

In veel landen zijn bouwvoorschriften waarbij een trapleuning verplicht is. Ook is bepaalt hoe hoog en stevig de leuning moet zijn. In sommige gevallen is ook vastgelegd welke vorm en afmeting ze moeten hebben voor een goede grip. Waar moet u altijd rekening mee houden:

 • Hoogte: de standaard hoogte verschilt. Meestal is de hoogte tussen de 85 cm en 100 cm vanaf de traptrede.
 • Afstand tot de muur: dit is afhankelijk van de leuninghouder. Maar er moet altijd genoeg ruimte zijn tussen de leuning en de muur. Dit is meestal minimaal 4 centimeter wat zorgt voor een goede grip.
 • Lengte: kies altijd voor een zo lang mogelijke lengte. Voor de veiligheid is het zoveel mogelijk beperken van onderbrekingen belangrijk. Hierdoor heeft u altijd voldoende steun op de plek waar het nodig is.

Bij Leuningenvanstaal begrijpen we hoe belangrijk het is om een goede trapleuning te vinden. Daarom bestaat ons assortiment uit verschillende ontwerpen. Allemaal handgemaakt en voorzien van de hoogste kwaliteit. Neem de tijd om ons assortiment te verkennen en de variant die bij u past.

Hoe maakt u de juiste trapleuning keuze?

Een leuning zorgt voor extra veiligheid. Of u nu een rechte trap, wenteltrap of een steile trap heeft, het biedt stabiliteit en grip. Dit vermindert het risico op vallen. Vooral gezinnen met jonge kinderen en ouderen profiteren van de extra veiligheid. Daarnaast kan een goed gekozen leuning de uitstraling van uw trap en interieur verbeteren.

Daarom is het belangrijk om de juiste trapleuning te kiezen. Gaat u voor een stalen, RVS of metalen trapleuning? Maar welke kleur moet deze dan hebben? Houd altijd rekening met de kleur en stijl van de trap. Op basis hiervan kunt u bepalen welk materiaal, vorm en kleur het beste aansluit op het uiterlijk. De trap in combinatie met het design bepaalt namelijk de uitstraling en sfeer.

Maar hoe komt u tot de juiste leuning?

 1. Bepaal uw doel: bij het kiezen van een nieuwe leuning is het belangrijk om eerst uw doel vast te stellen. Overweeg of veiligheid, houvast, esthetiek, of een combinatie hiervan voor u het belangrijkst is.
 2. Kies een vorm: Kies de vorm (rechthoekig, vierkant of rond) die het beste bij uw trap past en rekening houdt met uw gripvoorkeuren. Voor gebogen trappen is een ronde leuning vaak het meest geschikt.
 3. Kies een kleur: vrijwel alle RAL-kleuren zijn beschikbaar, dus u bent niet beperkt tot alleen zwart of wit. Als uw gewenste kleur niet standaard beschikbaar is, neem dan contact met ons op.
 4. Meet de lengte: houd rekening met de afstand tussen meerdere trapleuningen. Wij adviseren een minimale afstand van 10 centimeter tussen leuningen in een hoek, zodat ze elkaar niet raken. Gebruik de maten van een bestaande leuning om ervoor te zorgen dat uw nieuwe leuning perfect past.
 5. Kies het aantal leuninghouders: voor een veilige installatie raden wij aan om minimaal één leuninghouder per meter trapleuning te gebruiken. Voor een leuning van 300 centimeter heeft u bijvoorbeeld minimaal drie leuninghouders nodig. Zorg ervoor dat de leuninghouders gelijkmatig verdeeld zijn voor optimale stabiliteit.
 6. Bestel uw trapleuning bij Leuningenvanstaal: configureer uw producten eenvoudig online. Heeft u extra advies nodig? Maak een afspraak om onze werkplaats te bezoeken en onze modellen te bekijken. We helpen u graag verder.

Van welke materialen wordt een trapleuning gemaakt?

Bij het kiezen van een nieuwe trapleuning is het handig om te weten welke materialen beschikbaar zijn. En welke eigenschappen elk materiaal heeft. De keuze heeft effect op de duurzaamheid, onderhoud en het uiterlijk van de leuning. Dit zorgt er weer voor of de leuning past bij uw trap en de ruimte eromheen. Er zijn verschillende soorten  materialen beschikbaar. Van klassieke houtsoorten tot moderne metalen en kunststof materialen. Elke soort heeft zijn unieke voordelen die geschikt zijn voor verschillende trappen en stijlen.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende materialen:

Kenmerken Voordelen Toepassingen
Hout Warm, klassiek en veelzijdig Past goed bij landelijke interieurs. Verkrijgbaar in veel verschillende houtsoorten en afwerkingen Ideaal voor woningen met een traditionele of rustieke stijl. Maar ook bij de nieuwere woningen is het goed te gebruiken.
Staal Sterk, modern en industrieel. Duurzaam en veelzijdig. Gaat erg lang mee en vraagt om weinig onderhoud. Perfect voor huizen met een modern design. Past goed bij andere stalen elementen in het huis.
RVS Glanzend, strak en onderhoudsarm Bestand tegen roest en slijtage. Makkelijk te onderhouden. Goed voor zowel binnen- als buitengebruik. Past ook bij een modern interieur.
Kunststof Veelzijdig, betaalbaar en onderhoudsarm Verschillende kleuren en texturen mogelijk. Betaalbaar in prijs. Geschikt voor woningen en commerciële gebouwen.
Glas Transparant, stijlvol en eigentijds. Geeft een strakke en minimalistische uitstraling. Veiligheidsglas zorgt voor duurzaamheid Geschikt voor eigentijdse woningen en commerciële ruimtes.

Hoe kiest u het juist materiaal?

 1. Bepaal het doel: wilt u veiligheid, comfort, esthetiek, of een combinatie hiervan?
 2. Overweeg de duurzaamheid en onderhoud: hoeveel onderhoud wilt u plegen? Hoe lang moet de leuning meegaan?
 3. Kijk naar de stijl van je huis: welk materiaal past het beste bij je interieur?
 4. Beslis welke uitstraling u wilt: wilt u dat de trapleuning opvalt of juist subtiel aanwezig is?

Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u de perfecte trapleuning kiezen die zowel functioneel als esthetisch aansluit bij uw wensen.

Welke trapleuning modellen zijn er?

Een stevige leuning is prettig in uw huis. Of u nu in een tussenwoning, 2/1 kapwoning of vrijstaande woning woont, u moet veilig de trap op en af kunnen. Daarom kiest u voor Leuningenvanstaal. Hierbij heeft u de keuze uit de volgende modellen:

Rechthoekige trapleuning

Rechthoekige trapleuningen zijn de meest voorkomende modellen. De vorm zorgt voor een goede grip en ondersteuning. Dit model sluit door zijn slanke design goed aan bij elke soort trap. Bij Leuningenvanstaal kunt u kiezen voor een 50×25 mm model.

Leuningenvanstaal - Stalen trapleuning rechthoek - 50x25 mm - maximaal 500 cm lang

Vierkante trapleuning

Vierkante trapleuningen geven een moderne uitstraling en worden veel gebruikt in nieuwbouwwoningen. Ook zijn ze praktisch in gebruik. Door de 35×35 mm afmeting nemen ze weinig ruimte in beslag, ideaal voor smalle trappen.

Leuningenvanstaal - Stalen trapleuning vierkant 35x35 mm - maximaal 500 cm lang

Ronde trapleuning

Ronde trapleuningen zijn klassiek en bieden perfecte grip. Deze vorm is comfortabel voor alle leeftijden. Twijfelt u over de juiste vorm? Een ronde trapleuning is altijd een veilige keuze. Bij Leuningenvanstaal kunt u kiezen voor een Ø 40mm model.

Hoe monteer ik een trapleuning?

Het monteren van onze trapleuningen is eenvoudig en kunt u zelf doen met basisgereedschap. Bij Leuningenvanstaal ontvangt u gratis bevestigingsmateriaal bij uw bestelling. Een stokschroef, de leuninghouders en zwarte zelftappende schroeven.

Bevestig altijd eerst de leuninghouders voordat u in de leuning gaat boren. Daarna bepaalt u zelf de gewenste plek om te boren. Dit doet u met de bijgeleverde metaalboor. Tip: maak de leuning tijdelijk vast met een tyrap zodat deze niet verschuift. De gaatjes die zijn voorgeboord zijn niet voor de bevestiging. Deze zijn gebruikt tijdens het productieproces. Hieraan wordt de trapleuning gehangen tijdens het poedercoat proces.

Zorg ervoor dat de leuning stevig is gemonteerd voor voldoende ondersteuning. Heeft u hulp nodig bij de installatie? Neem contact met ons op, we helpen u graag!

Trapleuning kopen bij Leuningenvanstaal

Bij Leuningenvanstaal bieden we een uitgebreide collectie stalen trapleuningen van topkwaliteit. Onze leuningen worden altijd op maat gemaakt in onze eigen werkplaats in Heerhugowaard. Altijd gratis naadloos dichtgelast en inclusief montagemateriaal. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of configureer uw trapleuning gelijk online.